ACCENTE (6)
  • 20-03-2021
  • 0 Comentarii
  • 316
  • 0

După mai multe reacții furibunde, scena finală a proiectului de buget pe anul în curs s-a desfășurat aidoma unui spectacol grotesc, cu ploi torențiale și nori denși, tonul denigrărilor violente fiind dat de însuși primul-ministru, dl. Florin Cîțu, care părea că nu prezentarea coerentă, faptică, a unui document de importanță națională îl preocupă, cît mai ales interesul proferării unor invective la adresa obsedantului adversar pesedist! Replica a fost pe măsură, concluzia opozanților fiind aceea că avem de-a face cu un buget auster, nicidecum cu unul apt să genereze reforme, cum eronat se amăgesc membrii coaliției. Așteptăm reacții...

Nu știm ce rol joacă dl. Theodor Stolojan în structurile interne ale PNL – nici nu ne interesează – însă un lucru îl știm cu precizie: prezența sa la toate emisiunile TV în care au loc dispute pe teme legate de pensii ori salarii este sufocantă. Apărînd deodată ca din neant, clipește oarecum conspirativ, apoi dă curs elocinței sale brodată pe experiența omului trăit în sferele înalte ale societății, și conduce „raționamentul” de asemenea manieră încît interpretarea faptelor să decurgă mai mereu în favoarea puterii. Cum s-a întîmplat și zilele trecute cînd, invocînd cîteva drepturi ale pensionarilor, interlocutorul s-a trezit cu un verdict încărcat de cinism, care l-a scurtcircuitat pînă in rărunchi, fapt ce l-a determinat pe fostul ministru al Muncii, dl. Marius Budăi, să exclame:„Dumneavoastră vă convine să vorbiți astfel, domnule, fiindcă, deh, ridicați pensie în valută din vreo trei locuri!”. Apoi, liniște...

Așteptată cu nerăbdare de toată lumea, mult invocata Lege a răspunderii magis­traților întîrzie să apară în sfera arbitrajului judecătoresc din România, eveniment ce ar aduce un plus de echilibru în împărțirea balanței dreptății din țara noastră și ar spori încrederea românilor în actul de justiție. Iată, însă, că vidul legislativ nu se dorește a fi înlăturat, în primul rînd de vîrfurile structurilor puterii actuale. Altfel, cum ne-am putea explica decizia ministrului Justiției, dl. Stelian Ion, de a renunța pînă și la Secția Specială de Independență a Justiției? Coincidență sau nu, același lucru e dorit cu ardoare și de doamna Clotilde Armand, primarul Sectorului 1. Oare de ce?

După atîtea evenimente nefericite petre­cute în ultimul timp cu pădurile țării, iată că nu e pace sub măslini – mai exact, nu e deloc liniște la nivelul ocoalelor silvice Brașov și Suceava, unde se înregistrează noi cazuri de corupție menite nu numai să neliniștească populația din pricina furtului lemnului, dar să o și descurajeze, totodată, din cauza ușurinței unor străini de a da iama prin pădurile patriei ca într-un sat fără cîini. Mai mult decît atît, chiar în cadrul unei emisiuni TV cineva a avansat ideea – și ar fi bine să se verifice această știre pentru marele public – că sute de hectare din pădurile românești au fost vîndute austriecilor, în condiții numai de autorități știute! Surprinde totala indiferență a factorilor de decizie ai țării față de această problemă de importanță majoră. Cînd, într-o împrejurare, șeful statului a fost încunoștiințat despre tăierea fără noimă a pădurilor, acesta a exclamat: „Pesedeul e de vină, partidul toxic”. Noi credem că domnul Președinte al României ar trebui să iasă la rampă cu o atitudine fermă în această privință!

De la un timp, bate la ochi modul voinicesc al Poliției române de a-i pune la punct pe așa-zișii răufăcători, mai bine spus de a-i trînti la pămînt pe unii semeni cu scopul de a-i încătușa! Nu pot uita cîteva aspecte care trădează diletantismul oamenilor de ordine, unii departe de a dovedi un minim profesionalism. O fetiță căreia i-au fost smulși ghioceii din mîini în plină stradă; un bătrîn ce a fost trîntit la pămînt pentru a fi încătușat, în timp ce o femeie striga după ajutor, și exemplele pot continua.

Adoptarea bugetului pe anul în curs pare a fi stins patimile tumultuoase ale varieteului politic românesc. Ca un făcut – „arde Prefectura Sucevei!,” după o suită de nătîngii, una mai bizară decît alta, de care nu mai scapă țara asta. Și cînd te gîndești cît de senin e Cîțu îți vine să crezi că nimic nu mai poate sta în calea fericirii noastre! Nici măcar tulpinile pandemice despre care ne spune, în limbaj eliptic: „Intrăm în faza treia... fără faza a treia... cu toții în faza treia, pînă la 15 martie” – formulare surprinsă magistral de realizatorul TV Adrian Ursu, la Antena3. Scena ne-a inspirat replici celebre din creația lui „nenea Iancu”, prin vocea unuia dintre protagoniștii piesei „O scrisoare pierdută”: „Unde nu e moral, acolo e corupție și o soțietate fără prințipuri vasăzică  că nu le are”.

(va urma)

IOAN STOICA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite