A fost odată
  • 08-04-2021
  • 0 Comentarii
  • 672
  • 0

Pe pămînt nimic nu mai e sfînt. Pe micul ecran rulează imagini de coșmar. Pe Planeta Albastră, normalitatea nu mai e la ea acasă, a rămas, undeva, în trecut. Prezentul e un mare Necunoscut, în care Planeta e populată de ființe monstruoase, printre care a apărut și Covid.

Dacă n-ai masca pe față, polițistul te ,,înhață” și, fără altă pricină, te urcă în mașină, te duce pe un cîmp părăsit și, după ce te-a ologit, împreună cu ,,colegii” săi, te transformă în gunoi. Astfel umilit de un semen descreierat, te mai poți considera OM?

Pentru ,,ciolan”, în forul cel mai înalt, ,,aleșii” se ceartă ca în șatră, făcîndu-se reciproc de ocară. Nimeni nu ascultă ce se spune de la tribună, iar sala e împărțită în ,,bisericuțe”. Chiriașul din marele Palat e liniștit acum, că are guvernul pe care și l-a dorit. Nu-i pasă că e criticat, știe că va rămîne ,,cocoțat” în Scaunul Înalt pînă la sfîrșit de mandat.

Nu-mi amintesc ca în ședințele de altădată, la Marea Adunare Națională, să fie debandadă. Pe șeful statului de atunci nu l-am auzit să-i spună primului-ministru ,,pisic” și nu ,,s-a tras de brăcinar” cu nici un demnitar.

În perioada de ,,tristă amintire”, viața decurgea în ritm normal. Oamenii construiau, nu demolau, copacii înverzeau, nu se tăiau, în fabrici și uzine, fiecare muncea pentru bucata sa de pîine, acasă, nu în țări străine.

În 1969, România avea 20 de milioane de locuitori. Copilul născut atunci, care avea să marcheze această cifră, a fost ovaționat de la cel mai înalt nivel, primind cadouri și felicitări. Se dorea un popor puternic, care să reprezinte o forță capabilă să susțină dezvoltarea economică a țării. Am citit de curînd despre povestea avionului românesc ROMBAC 1-11, care a avut primul zbor internațional pe data de 23 martie 1983. Iată ce relata pilotul Cezar Osiceanu, pentru DCNews: ,,România sub Ceaușescu era obligată să cumpere avioane doar din URSS! În acest fel, sovieticii țineau sub control aviația română și își asigurau o exclusivitate. Ceaușescu, care, potrivit lui Petre Țuțea, era ultimul mare patriot al României, a mutat strălucit în favoarea țării, scăpînd de acest mod impus nouă de către «frații» sovietici. Din ordinul lui Ceaușescu, în cel mai mare secret, au fost demarate studii de piață pentru alegerea producătorului și a modelului optim de avion ce urma să fie produs în România, în cursă rămînînd vest-germanii cu Fokker și englezii cu BAC 1-11. Securitatea română a demarat acțiunile de contactare a guvernelor respective și de începere a negocierilor în vederea stabilirii datelor contractuale! Și iar Ceaușescu a mutat strălucit! Concret, țintele lui Ceaușescu erau: Transferul de tehnologie vest cu tot ce ține de aceasta; Intrarea în selectul club al producătorilor de avioane; Construirea în țară de motoare de avion care urmau să echipeze, în afara avioanelor civile de transport, și viitoarele avioane subsonice de atac la sol și bombardament IAR 93! Astfel România intra pe piața producătorilor și exportatorilor de avioane civile și militare acolo unde sumele de bani vehiculate sînt enorme! România avea relații extrem de benefice ei cu un număr record de țări de pe tot globul și intenția lui Ceaușescu era să extindă politicile de barter și cu aceste două produse, avionul civil de transport și cel militar! După primul zbor comercial al primului ROMBAC 1-11, au intrat pe rînd în flotele companiilor românești Tarom și ROMAVIA și restul avioanelor construite la București. Atît înainte, cît și după 1990 o parte din avioanele ROMBAC 1-11 din flotele Tarom și ROMAVIA au fost trimise la contracte în Nigeria, Anglia (au zburat pentru RYANAIR), Austria (au zburat pentru NIKKI LAUDA AIR), Pakistan, Iugoslavia etc. În baza acestor contracte au fost pregătiți și calificați piloți și mecanici din țările respective, iar un număr de opt avioane au fost vîndute în țări din Asia și Africa”. Pentru România și aviația civilă română a fost un vis transformat în realitate și apoi distrus din incompetență, inconștiență și prostie!

Roata istoriei se învîrte mereu, mîine nu va mai fi la fel. Timpul, ucenicul lui Dumnezeu, marele Împărat, ne-a dat cîte un nou chip, de la Răsărit pînă la Asfințit!

Viața toată este povestea lui ,,A fost odată…”.

LILIANA TETELEA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite