- 16-09-2024
- 0 Comentarii
- 87
- 0
Gorj este un loc simbolic pentru energia României. Este județul în care avem resurse naturale vitale, de la cărbune la petrol și energie hidro, dar care, din păcate, au fost gestionate prost de-a lungul anilor. Deși e un loc cu potențial enorm, s-au făcut mult prea puține pentru Gorj și pentru sectorul energetic în general. Este regretabil că Guvernele trecute și cel actual nu au realizat mai mult.
În Gorj, avem petrol pe care alții îl extrag, cărbune care, spun ei, poluează. Avem lignit, dar, în loc să folosim această resursă strategică, cărbunele nostru ajunge alții, de unde cumpărăm energie mai scumpă! Iar asta, culmea,
din lignitul nostru românesc, folosit de prietenii noștri sîrbi. La ei nu poluează, dar la noi da!
Mai mult decît atît, județul Gorj este și un important furnizor de energie hidroelectrică, însă multe dintre hidrocentralele din zonă sînt finalizate în proporție de doar 90-97%. De ce nu putem finaliza aceste proiecte esențiale pentru sistemul nostru energetic?
Planul Simion pentru energie nu este un simplu plan teoretic, ci o inițiativă pe care am conceput-o după ce am ascultat cu atenție experții din domeniu și minerii care au lucrat în acest sector. Acești oameni, care au muncit din greu pentru a asigura energia României, s-au adresat nouă pentru a le susține cauza. Problemele lor au fost ignorate de ani de zile, iar soluțiile oferite, precum așa-zisa „tranziție justă”, nu au făcut decît să paraziteze fondurile destinate recalificării forței de muncă.
Adevărul este că nu mulți dintre minerii de astăzi vor ajunge să culeagă mure sau fructe de pădure, așa cum pretind unele planuri de recalificare. Cel mai probabil, acești oameni vor ajunge să culeagă sparanghel în Germania, așa cum au făcut minerii din alte zone ale țării, precum cei de la mina de uraniu de la Crucea. Mina de la Crucea a fost închisă, iar circuitul integrat al uraniului din România a fost distrus. În loc să exploatăm uraniul la noi în țară, acum cumpărăm uraniu din Kazakhstan și Canada, la prețuri mult mai mari.
Planul Simion pentru energie propune soluții reale, bazate pe nevoile industriei energetice și pe resursele naturale pe care le avem la dispoziție. O propunere cheie este crearea între Hidroelectrica, Nuclearelectrica și CEO Oltenia a unui mix pentru a obține și pentru a asigura energie la prețuri avantajoase pentru români.
Avem gaz și petrol care ar trebui exploatate în beneficiul nostru, nu al altora. Gazul extras din România nu ar trebui să părăsească teritoriul țării fără să fie folosit pentru a alimenta economia noastră. Iar grafitul de la Baia de Fier sau cuprul din Munții Apuseni sînt doar cîteva exemple de resurse neexploatate care ar putea revitaliza industria românească.
În concluzie, Planul Simion pentru energie vizează asigurarea independenței energetice a României și protejarea resurselor noastre naturale. Fiecare moleculă de gaz, fiecare kilogram de cupru și fiecare tonă de cărbune trebuie să fie folosite pentru a sprijini economia noastră și pentru a asigura bunăstarea românilor. Nu vom mai permite ca resursele noastre să fie exploatate de alții, iar noi să rămînem dependenți de importuri scumpe.
Este momentul ca românii să redevină stăpîni la ei în țară și să ne asigurăm că sectorul energetic al României servește intereselor noastre, nu intereselor străine!
Biroul de Presă
al Alianței pentru Unirea Românilor
4.6 C