Haiku-uri
  • 23-01-2021
  • 0 Comentarii
  • 323
  • 1

În sfîrșit, noul an a sosit. ,,Mălaiul” s-a împărțit, ,,inițialele” s-au pricopsit, dar împărțeala nu s-a sfîrșit. Sacii sînt urcați în căruță, se dau bice cailor spre un ogor pe care îl cred ,,al lor”.

La ,,Casa seniorilor”, dispută. O tînără ,,bîrsană” dă speranță ,,defavorizaților”, asigurîndu-i că le va mări pensia înaine de a le crește o cucută în grădina sfîntă.

Sărbătorile de iarnă le-am petrecut acasă, în ținuta elegantă - o pijama groasă și o pernă electrică pe post de geantă. Căldura din calorifer nu este nicăieri. La Meteo, o veste care ne încălzește: urmează un val de căldură de vară.

La televizor, ediții speciale, anunțuri și reclame.

În anul care a început, zile libere mai puține. O mașină a ,,parcat” într-o vitrină, manechinele au ajuns pe trotuar. Pe șoselele țării, accidente grave, cu morți ,,pe capete”.

,,Spălați-vă pe mîini!”, a fost îndemnul ,,solemn” de Anul Noul și de Crăciun. Împotriva virusului ucigaș, azi s-a înțepat în braț primul injectat. Toți așteaptă cu interes să vadă dacă injectatul moare.

Cu gîndul la spectacolele de altădată, din... ,,epoca de piatră”, cînd bunul-simț era la el acasă, urmăresc, la televizor, reclame în loc de spectacole. Reclame la orice. Șosetele compresive pun sîngele în mișcare: 3.200 de rotații pe minut; Fregamax te scapă de praf; Vitarid îți prelungește viața, ajutîndu-te să-ți ții nepoții în brațe; Home Video - tigaia dublă dă gust la friptură; HD, apa purificată îți lungește viața, iar Corsetul strîns pe trup te scapă de junghi...

,,Trai pe vătrai” – sufletul comerțului te duce în Rai. Cumpărați! Nu mai așteptați.

În Spania, românii plecați la muncă protestează în stradă pentru viața amară. Cîndva, la ei în țară, în uzine erau stăpîni, acum sînt slugi la străini. Avea dreptate poetul Corneliu Vadim Tudor:

 

,,Nu sîntem singuri

Ne guvernează discret

Lumea umbrelor

 

,,Isus va veni

Nu-L răstigniți vă implor

Mai bine zîmbiți

,,Albina duce

Pensia la toți crinii

Bătrînii zîmbesc

 

,,Jucați cu toții

În filmul vieții mele

Fiți demni de asta

 

 

LILIANA TEELEA

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite