Experții americani – revenirea la viața normală va fi evolutivă
  • 10-10-2020
  • 0 Comentarii
  • 344
  • 1

Cum și cînd se va termina pandemia? Noi predicții au fost făcute de 11 experți americani autorizați, care au încercat să prezică momentul cînd COVID-19 va fi  privat de forța sa letală.

„Pentru a controla acest virus va fi nevoie de două lucruri: măsuri de igienă și un vaccin. Și unul este imposibil fără celălalt”, a declarat Paul Offit, directorul Centrului de educație pentru vaccinuri și medic curant al Departamentului de Boli Infecțioase de la Spitalul de Copii din Philadelphia.

Revista Politico a publicat o serie de predicții despre cum s-ar putea termina pandemia, pe baza interviurilor cu 11 experți de nivel superior.

Experții americani speră că cel puțin un vaccin eficient va fi aprobat în Statele Unite pînă la începutul anului viitor. Va dura luni de zile pentru fabricarea și distribuirea vaccinului, americanii obișnuiți neprimind doza (sau dozele) lor pînă cel puțin la sfîrșitul anului 2021.

Și, deși vaccinarea pe scară largă va juca un rol important în readucerea vieții la normal, vaccinarea nu este o scuză pentru a vă scoate masca și a alerga la un bar aglomerat. Sfîrșitul pandemiei va fi evolutiv, nu revoluționar.

Această evaluare, notează Politico, este în contrast puternic cu încrederea președintelui Trump că în SUA pandemia a „trecut pragul”, că vaccinul va fi gata pînă în ziua alegerilor și că fiecare american poate fi vaccinat pînă în aprilie. Cel mai important, ea contrazice premisa centrală a multor afirmații ale lui Trump: una dintre acestea – că viața va reveni la normal imediat după administrarea vaccinului. „Nu văd că această pandemie se va încheia de pe o zi pe alta”, spune virologul Angela Rasmussen. „Îl văd ca pe un proces care va dura mult timp, poate chiar ani”.

Estimările experților în ceea ce privește calendarul variază, dar se pare că există un anumit consens asupra faptului că, pînă în a doua jumătate a anului 2021, virusul ar putea să scadă în intensitate și să fie ținut sub control și că societatea ar putea intra în normalitate în decurs de doi ani.

Fostul consilier al președintelui Obama și președinte al Departamentului de etică medicală și politici de sănătate al Universității din Pennsylvania, Zeke Emanuel, prezice schimbări favorabile pentru noiembrie 2021, cînd se va acumula suficientă imunitate de grup în Statele Unite pentru un declin constant al forței virusului.

Florian Krammer, profesor de vaccinologie la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai Medical Center, sugerează că, la un moment dat în 2021, virusul va provoca mult mai puține infecții și probabil decese foarte scăzute. Și mai esvorba de “imunitate”, ceea ce epidemiologul Michael Osterholm, director al Centrulu pentru Cercetarea și Politica Boli Infecțioase de la Universitatea din Minnesota, il numește „cuvîntul de un trillion de dolari în legătură cu această boală”. Putem obține imunitatea prin vaccinări, spune omul de știință: „Întrebarea este cît timp putem rămîne acolo. Adică, dacă ajungem la, să zicem, 75 sau 80 la sută din proiecția imună, va rămîne așa dacă nu facem altceva?”. Acesta este probabil cel mai important lucru de înțeles despre pandemie: nu există nici o certitudine cu privire la viitorul COVID-19. „Dacă ar fi o pandemie de gripă, v-aș spune cu încredere cum se va termina”, spune Michael Osterholm. ,,Dar acest coronavirus continuă să arunce cu provocari asupra noastră zi de zi”.

În Statele Unite, cazurile COVID-19 sînt în creștere în mai mult de 19 state, iar în doar o zi din această săptămînă, Statele Unite au înregistrat peste 40.000 de cazuri noi și peste 1.000 de decese. Experții nu se așteaptă la o îmbunătățire semnificativă a acestor indicatori, deoarece oamenii se deplasează mai mult în spații închise în timpul toamnei și iernii.

Epidemiologul Michael Meena, de la Harvard, spune că normele se schimbă pe măsură ce nerespectarea distanțării sociale se impune: „Încetul cu încetul, vor fi mai puțini oameni care vor circula în spații deschise, mai mulți oameni care stau înăuntru. Și apoi, oamenii vor spune: «Ei bine, știi, am luat cina într-un restaurant acum două zile și totul a fost bine. Pot merge liniștit la această întîlnire de 30 de persoane». Apoi, «Pot merge la o întîlnire de 100 de persoane». Și probabil că va fi doar o schimbare lentă de percepție cu privire la riscuri”. Cheia pentru menținerea spațiilor deschise chiar și în sezonul rece este purtarea măștilor de protecție și menținerea distanțării sociale, spune Emily Landon, epidemiolog șef la Institutul bolilor infecțioase de la Universitatea Medicală din Chicago. Aceasta înseamnă evitarea locurilor precum restaurantele, în care nu poți purta o mască în interior. „Măștile și distanța chiar sînt măsuri eficiente”, spune ea.

Toți experții în boli infecțioase au avertizat împotriva propunerii consilierului de la Casa Albă, Scott Atlas, de a revigora economia și de a obține imunitatea comunității, permițînd infecției naturale să se infiltreze în populație. Ideea unui „plan gen ruletă rusească” ar putea duce la milioane de decese, a spus Landon. Există o altă posibilitate, spune Meena. În ultimul timp, au existat o mulțime de zvonuri în jurul testelor antigenice rapide COVID-19 – instrumente ieftine aprobate recent de FDA care pot da rezultate în cîteva minute. Unii experți le pun în discuție utilitatea, deoarece nu sînt încă la fel de exacte ca testele de laborator mai frecvente.

Dar Meena crede că, dacă astfel de teste sînt produse în masă și sînt permise pentru uz casnic, testele rapide ar putea ajuta la înăbușirea pandemiei în zonele de focar. Ideea este că oamenii le vor folosi ca modalități de verificare zilnică înainte de a-și continua activitățile zilnice.

În timp ce mulți experți văd avantaje în strategii precum extinderea testărilor, majoritatea sînt de părere că găsirea unui vaccin funcțional va fi cel mai mare pas către o viață normală. Scopul este ca vaccinul să fie îndeajuns de eficient și de larg răspîndit pentru ca populația SUA să atingă pragul de imunitate al grupului – punctul în care, teoretic, americanii își pot scoate măștile în siguranță și pot participa la evenimente sportive majore.

Lumea va trăi probabil cu COVID-19 pentru totdeauna, chiar și după ce toată populația planetei a fost vaccinată. „Mulți oameni cred că vaccinurile ucid automat virusurile – spune virologa Angela Rasmussen – dar nu o fac”. Mulți experți consideră că, avînd o rată de vaccinare suficient de mare, COVID-19 va deveni un virus ușor de gestionat în viitor, un virus la care majoritatea americanilor au un anumit grad de imunitate. O parte din această protecție va proveni din infecții și boli naturale; iar unele dintre acestea vor proveni din vaccinare.

Au existat, de asemenea, multe îngrijorări cu privire la cît durează imunitatea la boli; unele victime ale COVID-19 au recontactat deja virusul, în cel puțin un caz serios. În timp ce mass-media se referă întotdeauna la cele mai neobișnuite, cele mai senzaționale cazuri medicale, mulți specialiști în boli infecțioase consideră că, chiar dacă imunitatea unei persoane este slăbită după infecție – la fel ca și în cazul altor coronavirusuri – infecțiile viitoare, în medie, sînt probabil mai slabe decît prima.

Unii cred că decesele cauzate de gripă vor continua. Numărul acestora, însă, depinde de ceea ce societatea este dispusă să accepte pasiv. În acest sens, Politico reamintește că anul trecut în SUA au fost spitalizate 740.000 de persoane din cauza gripei, iar 62.000 de persoane au murit.

„Cred că va exista o teamă fundamentală”, spune Michael Kinch, directorul Centrelor pentru Cercetare Biotehnologică Inovativă și Descoperirea Medicamentelor de la Universitatea Washington din St. Louis. ,,Bunicii mei au trecut prin marea depresiune economică. Și pentru tot restul vieții, chiar și atunci cînd aveau bani și un anumit grad de securitate financiară, au acționat oarecum de parcă ar fi trecut din nou prin depresiune”.

 

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite